Iris Knaap

Ik ben Iris Knaap (1965). Ik houd van taal en speel graag met woorden. Schrijven doe ik al mijn hele leven – het is mijn manier om vorm te geven aan emoties en de wereld om mij heen. Na mijn studie Nederlands en Engels werkte ik jarenlang bij een middelgrote gemeente, als directiesecretaresse en communicatiemedewerker.

Na het overlijden van mijn vader in 2006 koos ik bewust voor een baan in de uitvaartwereld. Vele jaren werkte ik met plezier op het secretariaat van een uitvaartonderneming/uitvaartopleiding en leerde zo de uitvaartwereld van dichtbij kennen. In 2015, na het overlijden van mijn moeder, zette ik de volgende stap en liet ik mij omscholen tot ritueelbegeleider/spreker bij uitvaarten. In dit vak komen mijn interesse in mensen, mijn behoefte om te helpen en te troosten en mijn talent voor schrijven samen.

Als er iemand sterft gaan alle maskers af. Mensen laten zich bij een overlijden van hun meest kwetsbare en pure kant zien. Het leven beperkt zich op dat moment tot waar het werkelijk om gaat. Alles wordt relatief – alleen de liefde voor de verloren geliefde en het scala aan emoties die het verlies met zich meebrengt, zijn nog van belang. Die puurheid van ‘echte’ mensen spreekt mij aan. Ik vind het een voorrecht dat ik mensen tijdens dit ingrijpende en bijzondere moment in hun leven van dienst mag en kan zijn.