Werkwijze

Ik maak een afspraak met u en bezoek u thuis, in uw vertrouwde omgeving. Ik luister naar uw verhaal over de laatste periode van het leven van uw overleden geliefde, en wat het verlies met u doet. Daarna kijken we rustig en stapsgewijs hoe de afscheidsplechtigheid kan worden vormgegeven. Ik inventariseer uw wensen en denk met u mee. Samen maken we een opzet van de plechtigheid. Ik zal u stimuleren om zoveel mogelijk zelf dingen te doen, omdat dit helpend kan zijn bij het rouwproces. Bovendien kende u uw geliefde als geen ander. U weet waar hij of zij blij van werd en wat hem of haar minder aansprak. Alleen u kunt vertellen wie hij of zij was, en alleen u kunt de informatie geven die passend is om te verwerken in het afscheid.

Om het leven van uw overleden geliefde zo goed mogelijk te verwoorden, stel ik u heel veel vragen. Ik luister naar u wanneer u mij over hem of haar vertelt. Om een compleet en waarheidsgetrouw beeld van iemands leven te schetsen, mogen zowel de mooie als de minder mooie dingen worden genoemd. Uiteraard bepaalt u wat er wel of niet mag worden gezegd. Met mijn beeldende manier van schrijven breng ik uw overleden geliefde in woorden tot leven. Ik streef ernaar hem of haar in alle kleuren zo herkenbaar mogelijk neer te zetten.

Als ik uw wensen heb geïnventariseerd, het gesprek over het leven van de overledene is afgerond, de toegevoegde waarde van rituelen is uitgelegd en de opzet van de plechtigheid staat in grote lijnen, neem ik afscheid van u en ga ik schrijven. Ik werk het levensverhaal uit en als ik de gehele uitvaartplechtigheid voor u verzorg schrijf ik ook de aanvullende, verbindende teksten, zoals een welkomstwoord en een slotwoord. U krijgt vooraf alle teksten te zien – waarbij ik u vraag te kijken of alle feiten kloppen en om te horen of u uw geliefde in het levensverhaal herkent.

In de periode tot aan de uitvaart ben ik er voor u – voor tussentijdse afstemmingsmomenten of voor andere vragen rondom de invulling van de afscheidsplechtigheid.

Op de dag van de uitvaart leid ik de dienst (of draag alleen het levensverhaal voor) en begeleid ik u bij het uitvoeren van de rituelen.

Kleur aan het afscheid

Interview voor radioprogramma Hoogtij van RTV Oost

Ina Brouwer van het radioprogramma Hoogtij van RTV Oost, benaderde mij met de vraag of zij mij mocht interviewen in het kader van de Maand van de Spiritualiteit. Hoogtij is een programma over kerkelijk leven in Overijssel, waarbij het accent ligt op onderwerpen die ook interessant zijn voor mensen die zelden of nooit in een kerk komen.

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit wilde Hoogtij aandacht besteden aan iemand met een beroep waarbij compassie een grote rol speelt. Ritueelbegeleiding en spreken bij uitvaarten past natuurlijk prima in dit plaatje. Het interview werd bij mij thuis afgenomen en uitgezonden op zondag 12 februari 2017.

Klik hier om het interview te beluisteren. Het begint bij minuut 18.23.  (te beluisteren via de computer)