Ritueelbegeleiding

Een ritueelbegeleider kan u van dienst zijn bij de invulling van de afscheidsplechtigheid. Ik bespreek de mogelijkheden die er zijn om vervolgens samen met u te komen tot een afscheid waarin duidelijk te zien is wie de overledene was – maar die ook past bij u. U leeft immers verder, zonder degene die u uit handen hebt moeten geven. Dan is het belangrijk dat u kunt terugkijken op een warm en liefdevol afscheid waaruit u hoop en troost kunt halen.

Het levensverhaal vormt het hart van de plechtigheid. Ik schrijf het verhaal, en als u dat wilt spreek ik het tijdens de afscheidsplechtigheid namens u uit. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen het levensverhaal zelf voor te dragen.

Verder kan ik u adviseren op het gebied van aanvullende teksten, gedichten en muziek. Er kan eventueel ook een ritueel worden verwerkt in de plechtigheid. Ik zal u daar uitleg over geven en kan u ideeën aan de hand doen. Een ritueel kan helpen om vorm te geven aan emoties die moeilijk in woorden uit te drukken zijn. Het kan ontstaan vanuit een symbool dat past bij de overledene. Dit symbool kan als een rode draad door de gehele plechtigheid lopen (dus naast het ritueel ook in verbindende woorden, muziek en beelden) en dat geeft vaak net dat beetje extra aan het afscheid. Het wordt hierdoor persoonlijker, en omdat alles op elkaar is afgestemd wordt het een afscheid in de kleuren van het hart. Het klopt op alle fronten. Mijn streven is om samen met u uw overleden geliefde nog eenmaal in het licht te zetten en zijn of haar leven te gedenken in alle kleuren – op een wijze die recht doet aan wie hij of zij was. Rituelen kunnen daarbij een troostrijke toevoeging zijn. Zij geven houvast en helpen u op weg op het pad van de rouw.

Missie Troost in Kleur

Het is mijn missie om mensen bij rouw en verdriet hoop en troost te bieden.
Dit doe ik door middel van woorden, kleuren en rituelen. En met heel veel liefde.
Met hart en ziel begeleid ik u gedurende de uitvaartweek en ben ik er voor u als u mij nodig hebt.

Mensen met een beperking (bijvoorbeeld Autisme, Down Syndroom) hebben in de periode rondom de uitvaart mijn speciale aandacht.

‘Want als de bedrading net iets anders is,
is het belangrijk de taal van het hart te laten spreken
en deze te verstaan’.